ככל הנראה אריסטו היא הראשון שהחל לדבר על הרטוריקה, או לפחות הראשון שהציע מתודות מסודרות לאמנות הדיבור והשכנוע. אין זה מפתיע שנושא הרטוריקה זכה לתשומת לב רבה דווקא בימי ייון העתיקה; המבנה החברתי-שלטוני ביוון העתיקה נתן משקל רב לקולו ועמדותיו של האדם, ולכן נולד הצורך לשכנע ולהשקיע בכך מאמצים. רטוריקה היא אמנות הנאום, נאום לצורך שכנוע.
שורשי הרטוריקה התחילו לפני שנים רבות, אך עדיין נשארו רלוונטיים גם בימינו. גם המתודות שהוצעו על ידי אריסטו נשארו רלוונטיות וגם הצורך עצמו בנאומים משכנעים. האסוציאציה הראשונה שעולה בראשנו כאשר אנו שומעים את המושג ״נאום״ היא בדרך כלל של פוליטיקאים ומנהיגים הפונים אל הציבור או אל הפרלמנט, אך האמת שאמנות הנאום היא כלי חשוב גם מול קהלים קטנים, אפילו בעולם העסקים ואפילו מנוקדת המבט של תקשורת בין אישית.
שלושת ממדי הרטוריקה
ניתן לחלק את אמנות הנאום לשלושה ממדים בלתי ניתנים להפרדה. שלושת הממדים הם תוכן, סגנון והקשר והם מקיימים ביניהם קשר סינרגי.
התוכן – כאשר אנו נואמים ומנסים לשכנע אנו זקוקים לטיעונים; כלומר פנייה לשכל ולהיגיון של השומעים וזוהי המהות של הנאום. יש להציג את הטיעונים בצורה מסודרת ומאורגנת כך שהקהל יוכל להבינם. התוכן בדרל כלל מגובה בעובדות המוכיחות את הטענה.
סגנון – התוכן הוא אמנם מהות הנאום אך ישנם סגנונות רבים בהם ניתן להעביר את התוכן. מלבד הטיעונים הלוגיים על מנת לשכנע אנו צריכים לפנות גם אל הרגש ואת זה ניתן לעשות בעזרת סגנון הדיבור. לסגנון ישנם ביטויים רבים: הוא יכול להתבטא בהופעה החיצונית שלנו ובשפת הגוף שלנו, דבר היוצר את הרושם הראשוני רב ההשפעה; הסגנון יכול גם להתבטא בבחירת המילים וסידורם במשפטים ופיסקאות; ישנם גם מרכיבי סגנון הקשורים לאינטונציה, מהירות הדיבור, הדגשת מילים.
ההקשר – חשוב לדעת מהן הנסיבות בהן ניתן הנאום ולהתאים עבורן את הנאום. למשל סוג הקהל שלפניו מופיעים משפיע על התוכן והסגנון, אך גם הזמן שעומד לצורך הנאום, המקום, גודל הקהל ועוד משתנים דומים אותם חשוב להבין.
הרטוריקה בחיינו
רטוריקה במשמעותה המודרנית והיום יומית היא פשוט יכולת תקשורת טובה. אנשים בעלי יכולת תקשורת טובה בדרך כלל מצליחים להגיע להישגים טובים יותר בחיים; כאשר אדם יודע להביע את עצמו בצורה יעילה הוא פשוט יכול להשיג יותר וזה נכון לכל תחומי החיים, מתקשורת בין אישית ועד עמידה מול קהל.
אך האם כישורי התקשורת הם כישרון מולד? או שיש לך את זה או שאין לך את זה? אולי ישנם אנשים שבאופן טבעי מגלים כישורי תקשורת טובה יותר אך מכאן ועד המסקנה שזהו דבר מולד ישנה דרך ארוכה. כישורי תקשורת הם בהחלט דבר שניתן ללמוד ולתרגל. כל אחד יכול ללמוד ולשפר את כישורי הרטוריקה שלו ולרתום אותם להשגת המטרות הרלוונטיות עבורו.
אצלנו בשרביט תוכלו לעבור קורסים וסדנאות בהן תלמדו באופן תיאורטי את אמנות הרטוריקה, אך גם תתרגלו באופן מעשי את יכולות התקשורת האישית, הצגת טיעונים לוגיים, עמידה מול קהל, שיפור מיומנויות שפת הגוף וכל מה שנדרש על מנת לנאום ו/או להעביר מסרים בצורה יעילה ומכוונת מטרה.